Seværdigheder i Gladsaxe

HOME
 
 

ALDERSHVILE SLOTSRUIN

Aldershvile slotsruin efter branden 1909. Læs historien om den sidste beboer: Grevinden af Bagsværd.

 

GARHØJ

Garhøjen ved Holmevej er bevaret. Garhøjen indgår i et lille offentligt anlæg og er blevet brugt til fester. Det kunne let være gået Garhøjen, som det gik ned Rævehøj lidt mere imod øst. Den kom til at ligge i en villahave og blev 1941 sløjfet med tilladelse fra Nationalmuseet.

 

GLADSAXE FORTET

De 4 befæstningsværker i Københavns Sø- og Landbefæstning (1880), som er i Gladsaxe Kommune, er Gladsaxe fort, Bagsværdfortet og Buddinge- og Tinghøj batteri (lå ved fjernsynsmasten). Befæstningen blev til og var i hele sin levetid under stadige politisk debat, derfor blev den da også for største delen blev nedlagt i stedet for at blive udbygget efter den første verdenskrig. Men den var så stor og så solidt bygget at den ikke kunne fjernes uden kolossale anstrengelser.

 

SNEGLEHØJ

Sneglehøj lå på Mørkhøjgårds mark i Gladsaxe kommunes udkant. Nu på kort afstand af motorvejen. Dens silhuet virker knapt så magtfuld mellem fabrikkerne.

 

VARDE


Varde lavet af sten fragtet fra Narsaq i Grønland

Venskabsby med Gladsaxe siden 1966
Står i Rådhusparken

 

BAGSVÆRD FORT

Bagsværd Fort blev påbegyndt i 1892 og betonarbejderne var færdige i august 1893. Fortet var i brug indtil 1920, hvorefter det blev nedlagt. Det er et kasematteret, betonstøbt trekantfort med tør grav, magen til Gladsaxefortet.

Fortet indgik i fortkæden på Nordfronten og skulle hindre en fjendtlig indtrængen mellem Gladsaxe Fort og Lyngby Fort.

Fortet var ligesom Gladsaxe Fort bestykket med 4 stk. 120 mm haubitser anbragt i forsvindingstårne på fortdækket.

Til gravforsvaret 4 stk. 47 mm hurtigskydende kanoner og 12 stk. 8 mm rekylgeværer. Fortet er unikt, idet glacis, det ene observationstårn og stormgitteret er intakt.

 

STENDYSSEN

Stendyssen bag Gladsaxe trafikplads er den sidste af 7 stendysser i Gladsaxe. Desværre er den nu uden overligger.

 

10 KM STENEN 
 
afstand fra Rådhuspladsen, København
står på Buddinge Hovedgade 182

 

TIL TOP